Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Κρουασάν ολικής αλέσεως χωρίς αυγά και βούτυρο

Όλοι μας ζηλέψαμε τα λαχταριστά γαλλικά κρουασάν αλλά πέρασε και από το μυαλό μας ο τριψήφιος αριθμός των θερμίδων. Γι' αυτό το λόγο σήμερα διαλέξαμε να σας δείξουμε πως να κάνετε τα δικά σας σπιτικά κρουασάν ολικής αλέσεως χωρίς αυγά και βούτυρο.

 

Τι θα χρειαστείτε: 
  • 130 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 140 γραμμάρια  αλεύρι  τύπου 00
  • 140 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 60  γραμμάρια ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 12 γραμμάρια μαγιά μπύρας
  • 30 γραμμάρια φυτικό λάδι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση: 
Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Σε ένα μίξερ χτυπήστε το αλεύρι ολικής και τύπου 00, τη ζάχαρη, το φυτικό λάδι, και το γάλα με τη μαγιά για περίπου ένα λεπτό. Όταν αναμειχθούν καλά και ζυμώστε τη ζύμη για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιογενής.  Προσθέστε το αλάτι και ζυμώστε για ένα λεπτό ακόμα.  
Θα πρέπει η ζύμη να γίνει μαλακιά και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι. Ύστερα αφήστε τη σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες.
 
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξετε τη ζύμη με έναν πλάστη και σχηματίστε έναν κύκλο ή ένα ορθογώνιο. Χωρίστε τον κύκλο σε 8 με 10 τρίγωνα ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε. Στην περίπτωση που ανοίξετε ένα ορθογώνιο μπορείτε να το χωρίσετε σε 6-8 κομμάτια. 
Μπορείτε στο κέντρο κάθε τριγώνου να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού  μαρμελάδα. Διπλώστε τα τρίγωνα ώστε να σχηματιστούν τα κρουασάν. 
Τοποθετήστε κάθε κρουασάν σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και σε απόσταση μεταξύ τους. Αφήστε τα κρουασάν μέσα στο φούρνο με αναμμένο το φως για 30- 60 λεπτά έως διπλασιαστεί το μέγεθος τους. Ύστερα βουρτσίστε την κάθε επιφάνεια με λίγο γάλα. Ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10-15 λεπτά. Μην το παρακάνετε με το μαγείρεμα διαφορετικά σκληραίνουν.

Καλή σας όρεξη!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου