Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Εύκολο, νόστιμο και νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο

Οι νηστείες έχουν ξεκινήσει και οι περισσότεροι από εμάς νομίζουν ότι οι επιλογές για να φτιάξουν ένα γλυκό και να το πάρουν σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή για να φάνε ένα γλυκό όταν έρθει η στιγμή της λιγούρας έχουν λιγοστέψει. Εμείς θέλοντας να αλλάξουμε αυτή την σκέψη σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για να φτιάξετε ένα γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο.


Τι θα χρειαστείτε:
- Ένα πακέτο φύλλα κρούστας
- Σπορέλαιο για το άλειμμα τους

Για την κρέμα:
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος φυτική ή 1 1/2 φλ. γάλα σόγιας
- 2 1/2 φλ. νερό συν 1/2 ακόμα για το κορνφλάουρ
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. σιμιγδάλι
- ξύσμα ενός λεμονιού
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/2 φλ κορνφλάουρ
- 1 βανίλια

Για το Σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 1/2 φλ. νερό
- λίγη κανέλα ή ένα ξύλο κανέλας
- 1 ροδέλα φλούδας λεμονιού

Οδηγίες:
Βάζουμε στην κατσαρόλα την φυτική κρέμα γάλακτος ή το γάλα σόγιας να βράσει μαζί με τα 2 1/2 φλυτζάνια νερό. Μόλις βράσει την αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε. /

Διαλύουμε το κορνφλάουρ στο 1/2 φλιτζάνι νερό.
Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε συνέχει μέχρι να πήξει εντελώς. Στο τέλος βάζουμε και την βανίλια.
Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί.
Βάζουμε κάτω ένα φύλλο, το λαδώσουμε και  διπλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μήκος του. Ξαναλαδώνουμε και στρώνουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε στρώνοντας κάτω λιγότερα φύλλα απ΄ότι στο πάνω μέρος του γλυκού. Για παράδειγμα μπορείτε να στρώσετε 6 φύλλα κάτω και 7 πάνω.
Μόλις στρώσουμε όλα τα φύλλα κάτω, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
Πάνω από την κρέμα συνεχίζουμε το ίδιο μοτίβο με τα φύλλα. Το φύλλο της επιφάνειας το αφήνουμε αλάδωτο.
Κόβουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και βάζουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Η επιφάνεια πρέπει να ροδίσει καλά.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο το γαλακτομπούρεκο όταν ψηθεί και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 λεπτά.
Το σιροπιάζουμε με την κουτάλα της σούπας με το σιρόπι που μόλις φτιάξαμε.

Καλή σας όρεξη!
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου