Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι έχουν ξεκινήσει. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς είναι εργαζόμενοι και οι ώρες που σας απομένουν για να προετοιμαστείτε για το πασχαλινό τραπέζι είναι ελάχιστες. Για αυτό ψάξαμε για εσάς και βρήκαμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τσουρέκια πολύ εύκολα και χωρίς ζύμωμα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1100 γρ. αλεύρι δυνατό
- 4 αυγά
- 200 γρ. βούτυρο καλό
- 400 γρ. γάλα
- 1/2 φλ. καφέ ηλιέλαιο
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα
- 1/2 κ.γλ. κακουλέ
- 1 κ.σ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. αλεσμένες φλούδες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού ή ξύσμα πορτοκάλι
Επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγό
- Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
Οδηγίες:
Αρχικά, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μαζί με το γάλα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά και τα μυρωδικά, το λάδι και τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, τη μαγιά και με την βοήθεια ενός σύρματος χεριού τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την ζύμη με την σπάτουλα μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Όταν τελειώσουμε το ανακάτεμα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 1/2 - 2 ώρες.
Όταν ξεσκεπάσετε την ζύμη θα δείτε ότι έχει διπλασιαστεί. Με την βοήθεια της μαρίζ διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές, την σκεπάζουμε ξανά και βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για όλο το βράδυ έτσι ώστε να φουσκώσει ξανά.
Την επόμενη μέρα αλευρώνουμε τα χέρια μας και κόβουμε την κρύα ζύμη σε τόσα κομμάτια ανάλογα με το πόσες πλεξούδες θέλουμε να κάνουμε. (3 ή 4 κορδόνια). Φτιάξετε τα τσουρέκια σας και σκεπάστε τα με πετσέτες για μια ώρα έτσι ώστε να διπλασιαστούν. Στην συνέχεια, χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με 2 κουταλιές νερό και περάστε το μείγμα με την βοήθεια ενός πινέλου πάνω από τα τσουρέκια. Τέλος, πασπαλίστε τα τσουρέκια με αμύγδαλο ή σουσάμι.
Ψήστε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου μπορείτε να βάλετε 1 μπολ μεταλλικό με νερό έτσι ώστε να τα τσουρέκια να ψηθούν με υγρασία.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή
- 1100 γρ. αλεύρι δυνατό
- 4 αυγά
- 200 γρ. βούτυρο καλό
- 400 γρ. γάλα
- 1/2 φλ. καφέ ηλιέλαιο
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα
- 1/2 κ.γλ. κακουλέ
- 1 κ.σ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. αλεσμένες φλούδες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού ή ξύσμα πορτοκάλι
Επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγό
- Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
Οδηγίες:
Αρχικά, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μαζί με το γάλα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά και τα μυρωδικά, το λάδι και τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, τη μαγιά και με την βοήθεια ενός σύρματος χεριού τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την ζύμη με την σπάτουλα μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Όταν τελειώσουμε το ανακάτεμα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 1/2 - 2 ώρες.
Όταν ξεσκεπάσετε την ζύμη θα δείτε ότι έχει διπλασιαστεί. Με την βοήθεια της μαρίζ διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές, την σκεπάζουμε ξανά και βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για όλο το βράδυ έτσι ώστε να φουσκώσει ξανά.
Την επόμενη μέρα αλευρώνουμε τα χέρια μας και κόβουμε την κρύα ζύμη σε τόσα κομμάτια ανάλογα με το πόσες πλεξούδες θέλουμε να κάνουμε. (3 ή 4 κορδόνια). Φτιάξετε τα τσουρέκια σας και σκεπάστε τα με πετσέτες για μια ώρα έτσι ώστε να διπλασιαστούν. Στην συνέχεια, χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με 2 κουταλιές νερό και περάστε το μείγμα με την βοήθεια ενός πινέλου πάνω από τα τσουρέκια. Τέλος, πασπαλίστε τα τσουρέκια με αμύγδαλο ή σουσάμι.
Ψήστε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου μπορείτε να βάλετε 1 μπολ μεταλλικό με νερό έτσι ώστε να τα τσουρέκια να ψηθούν με υγρασία.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου